Zelf traktaties maken! 

Maart is bij ons altijd een feestmaand! Want zowel Sem als Romée zijn begin maart jarig! En natuurlijk moet er dan ook getrakteerd worden op de creche en op school.

Het hele jaar heb ik de tijd om na te denken wat voor traktatie ik (wij) gaan maken, maar dit jaar was het toch nog een beetje last minute. De verjaardagen lijken vaak nog zo ver weg, en dan ineens is het al zo ver!

Traktatie hand kite zelf maken

Zowel op de creche als op school is er niet een heel duidelijke regel dat ze persé gezond moeten trakteren. Het scheelt dat je keus in het soort traktatie dan een stuk groter is dan wanneer je alleen op gezonde dingen moet trakteren. Toch probeerde ik er wel om te denken dat het niet al te ongezond werd.

Trakteren op een hand kite

Op de peutergroep waar Romée zit, zitten kindjes van 2 tot 4 jaar. Dit jaar koos ik er voor om niet op snoep te trakteren, maar juist op iets waar ze lekker mee konden spelen!

Op pinterest zag ik leuke ideeen voorbij komen om een 'handkite' te maken. Deze handslingers zijn leuk voor alle kleintjes. De kleinste ukjes vinden het prachtig om aan de lintjes te frummelen. De oudere kindjes zoals Romée gebruiken de slinger om mee te dansen. 

traktatie inspiratie handvlieger   diy hand-kite handvlieger

Wat heb je nodig voor het maken van een hand kite?

- gekleurde satijnlinten van ca. 1 cm breed 
- houten ringen van ca. 5 tot 7 cm
- schaar
- aansteker

Je hebt niet veel nodig voor het maken van deze traktatie. En als je het een beetje slim aanpakt, hoeft het ook niet heel veel te kosten. De linten kocht ik online. Ik vond het leuk om niet voor de standaard kleuren te gaan en koos daarom de zachte kleuren uit. Voor Romée had ik 16 stuks nodig. Op 1 rol lint zit ruim 22 meter, dus dat was meer dan genoeg! 

De houten ringen kan je goedkoop vinden op Aliexpress. Als je hier wilt bestellen moet je er wel rekening mee houden dat het even duurt (kan soms wel 4 weken of langer duren) voordat je het in huis hebt. Ik bedacht dit pas kort van tevoren, dus ik ben op zoek gegaan naar een andere oplossing.

Op internet en bij winkels als Pipoos worden deze houten ringen ook aangeboden. Ik vond dit voor een traktatie alleen wat te kostbaar. Bij de lokale gordijnenboer hadden ze nog een doosje met oude gordijnringen liggen. Hier mocht ik er 16 van meenemen voor een paar cent per stuk! De ringen die ik heb gebruikt waren ongeveer 6 cm breed.

Knip linten van ca. 110 cm. Ik gebruikte 6 verschillende kleuren lint per ring. Knoop de linten om de houten ring. Doe er een stevige dubbele knoop in, zodat de linten goed stevig blijven zitten.

Eerste hulp bij rafelende lintjes

Zodra ik 1 hand kite af had wilde Romée er gelijk mee spelen. Als snel kwamen we tot de ontdekking dat de linten aan de onderkant begonnen te rafelen. Gelukkig was dit probleem snel opgelost door ze even dicht te schroeien. Probeer eerst met een restje lint om te kijken hoe het vuur reageert op het lint.

Het beste pak je een gasaansteker en houd je deze heel even langs de onderkant van het lint Je zult zien dat het satijnlint een beetje gaat smelten. Gaat het vuur niet gelijk uit, blaas de vlam dan zo snel mogelijk zelf uit, anders brandt je hele lintje weg.

Zodra het lintje weer is afgekoeld (en dat gaat heel snel!) kan er weer mee gespeeld worden en voorkom je dat het lint nog kan rafelen! Heel veel vlieger-plezier!

Gepersonaliseerde traktaties in een zakje

Sem werd 5. En als je 5 bent wil je natuurlijk heel graag meehelpen en meebedenken als je mag trakteren. Dat onze dino-fan op dino's wilde trakteren was al snel duidelijk. Dat de meisjes dat misschien niet allemaal even leuk zouden vinden vond Sem wat sneu. Dus tijdens een wandeling door de Action kwamen we daar de perfect oplossing voor tegen, mini nagellak! 

Dankzij de school-app konden we gemakkelijk de namen opzoeken van alle klasgenootjes, ideaal! En omdat sommige kindjes in groep 1 al wat kunnen lezen is het ook leuk dat ze hun eigen naam kunnen uitzoeken uit alle zakjes.

traktatie groep 1 zelf maken

Wat heb je nodig voor het maken een gepersonaliseerd traktatiezakje?

- katoenen zakjes met koof
- transferpapier 

- een digitaal ontwerpje met de namen van de kinderen
- snoepjes om te vullen
- speeltje
- labels en een elastiekje

De katoenen zakjes had ik nog liggen, omdat ik deze ook in de webshop gebruik. Je kunt ze per 50 of per 100 kopen. Maar deze of vergelijkbare zakjes zijn ongetwijfeld ook online per stuk verkrijgbaar. En wanneer je heel handig bent met een naaimachine kan je ze natuurlijk ook zelf maken! De zakjes die ik gebruikt heb zijn 12 x 17 cm. 

Het transferpapier heb ik gekocht bij de Action. Daar heb je een pakje met 4 vellen voor zo'n € 3,-. Op de pc maak je per kind een ontwerp met naam. Voor de meisjes had ik een opdruk met een eenhoorn, voor de jongens uiteraard een dino. Je kunt natuurlijk ook gewoon 1 ontwerp doen zonder naam en deze vaak genoeg uitprinten.

Heel belangrijk voordat je gaat printen is dat je je ontwerp in spiegelbeeld print!! Anders komt het straks niet goed op het zakje!

diy traktatiezakje maken . trakteren in groep 1

Strijken maar!

Wanneer je het ontwerp hebt uitgeprint op het transferpapier, kan je deze op het zakje strijken. Knip alles ruim en netjes uit. Leg het zakje op de strijkplank. Leg het printje met de inkt naar beneden op het zakje en leg er een velletje bakpapier overheen. Pak vervolgens je strijkijzer en zet het ijzer op het zakje. Druk (niet bewegen!) deze 30 seconden stevig aan. Strijk en wrijf de volgende 30 seconden de print goed vast. Ik had zelf mijn strijkijzer op max gezet. Leg het zakje weg en laat hem goed afkoelen. Tenslotte trek je voorzichtig het papiertje er vanaf. Als alles goed is gegaan, blijft de print achter op het zakje!

Je kunt de zakjes nu vullen met wat je maar wilt! Wij hadden voor de jongens een dino en voor de meisjes mini nagellak. De dino's kocht ik bij Bol (4 euro per 6 dino's). De kleine nagellakjes vond ik bij de Action. (3 euro voor 16 nagellakjes). Aan elk zakje hebben we nog een een tag gehangen waarop stond dat Sem 5 jaar is geworden. Samen met 2 snoepjes, zakje dicht en klaar! 

  

© 2018 - 2022 Studio Poppe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel